Redacție

Redacția

Monica Andronescu (redactor-șef) este critic de teatru şi doctor în studii teatrale, titlu acordat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, şi absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, precum şi al Facultăţii de Teatru, secţia Teatrologie, a UNATC „I.L. Caragiale” Bucureşti. În 2012, a primit Premiul pentru critică de teatru, acordat de UNITER. A activat ca redactor şi critic de teatru la publicaţii precum „Ziua”, „Jurnalul Naţional”, revista „Altitudini”, „Adevărul”, „Evenimentul zilei”. A fost profesor asociat la UNATC „I.L. Caragiale” București. În prezent este redactor la Ziarul Metropolis și Consultant artistic la Teatrul Nottara. A inițiat și a fost timp de zece ani redactor-șef al Revistei de teatru Yorick și coordonator al colecţiei de carte de teatru Yorick, a Editurii Nemira. Este vicepreședinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, secția română – A.I.C.T. Teatrologie.

Dana Ionescu (redactor-șef adjunct) este absolventă a Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Litere. În 2008 a urmat un stagiu de cercetare la University College of London, în calitate de membru al echipei de cercetare LIRCO în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Biblioteca Centrală Universitară. A activat atât în presa culturală, cât şi în presa centrală, la publicații precum „Cuvântul”, „Cultura”, „Ziua”, „Unu”, „Cotidianul”, „Adevărul”. A fost timp de zece ani redactor al Revistei de teatru Yorick. A fost redactor-șef al Editurii Nemira și coordonator al colecției Babel a Editurii Nemira. Este Expert cultural la Centrul Cultural Lumina.

Redactori

Alina Epîngeac a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, specializarea Teatrologie şi Management Cultural (2010) cu teza „Principii ale manipulării în teatru” pentru care a obţinut premiul pentru Teatrologie şi Management Cultural în cadrul Galei Absolvenţilor UNATC. În 2012 a absolvit cursurile de Masterat, continuându-şi specializarea, cu lucrarea de disertaţie „David Esrig. Anatomia unei metode”, ca urmare a participării, în 2009 şi 2010, la Atelierul „În căutarea teatrului existenţial” condus de David Esrig la Academia Athanor, Burghausen (Germania). În prezent este doctorand al aceleiaşi universităţi. A fost secretar literar al Teatrului Mic din Bucureşti şi colaborator al revistei „Clipa”. A fost colaborator al revistei „BeWhere!”, secţiunea Teatru şi dans, redactorul rubricii Views&Reviews a cotidianului „Curierul zilei” din Piteşti (2006) şi directorul Galei Absolvenţilor UNATC. A fost nominalizată pentru Cel mai bun Critic de Teatru al Anului la Gala UNITER, în anul 2017. A fost redactor al Revistei de teatru Yorick. Este membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, secția română – A.I.C.T. Teatrologie.

Mircea Morariu a absolvit Facultatea de filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, specializarea Limba şi literatura franceză-limba şi literatura română. Doctor în filologie din octombrie 1994 cu teza L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco (conducător ştiinţific: prof.univ.dr. Maria Vodă Căpuşan). Profesor universitar de Literatură franceză la Departamenul de limba şi literatura franceză şi germană a Facultăţii de Litere -Universitatea din Oradea.

Membru al UNITER şi al A.I.C.T. – Secţia română. Redactor asociat la revista „Familia”. Titularul rubricilor de cronică teatrală şi de carte de teatru ale revistei „Familia” din Oradea, colaborator permanent al revistei bucureştene „Teatrul azi”, colaborator permanent al revistei „Cronica veche” (Iaşi). Premiul UNITER pentru critică teatrală în anul 2009 și în anul 2013. Diplomă de onoare acordată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural (2010). Membru în jurii UNITER şi ale unor festivaluri şi concursuri de artă teatrală.

Este autorul mai multor cărţi, printre care: Mihai Măniuţiu – ipostaze esenţiale (2008); Carte cu Gina Patrichi (ediţia I- 2008; ediţia a II- a- 2009); Cu Ion Caramitru de la Hamlet la Hamlet şi mai departe (2009); Cu şi despre Mariana Mihuţ (2011).

Elena Coman este teatrolog și critic de teatru. A absolvit programele de licență și master ale departamentului de Studii Teatrale din cadrul Facultății de Teatru, UNATC „I.L. Caragiale” și în prezent este doctorand în cadrul aceleiași universități, pregătind o teză despre tânăra generație de regizori. A desfășurat stagii de practică în cadrul evenimentelor teatrale din țară și cochetează cu managementul și marketingul cultural, făcând parte din echipele de organizare ale unor importante festivaluri de teatru. În calitate de critic a fost redactor al revistei online Yorick.ro și colaborator la revista „Teatru azi” și publicația academică „Concept”. A participat la numeroase workshop-uri și conferințe de profil atât în țară, cât și în străinătate. Este membru stagiar al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (AICT – Teatrologie).

Irina Cerchia a absolvit Facultatea de Litere, Universitatea București, secția limbă română-limbă franceză, după care a urmat un master de Studii Literare Aplicate în cadrul aceleiași facultăți. A fost titular al rubricii Life Story Corner în revista Yorick.ro, unde a publicat o selecție de articole despre viețile și poveștile unor artiști consacrați. În prezent este redactor de carte la Editura Nemira.

Colaboratori

Maria Zărnescu este teatrolog, critic de teatru şi profesor la Universitatea Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, doctor în studii teatrale și coordonator al Catedrei de Teatrologie din cadrul aceleiași universități. Din 2003 scrie cronică de teatru, studii, eseuri, cronică muzicală în revistele „Critical Stages”, „Yorick”, „Teatrul AZI”, „Concept”, „Theatron” și „Time Out București”. Membru al juriului de nominalizări pentru Gala Premiilor UNITER 2013. În 2016 a primit Premiul pentru critică de teatru acordat de UNITER. În perioada 1992 – 2009 a lucrat în presa audio-vizuală şi publicitate, producție de evenimente şi impresariat artistic: Director de Programe Radio InfoPro, redactor-prezentator şi Director de Rețea Radio Contact Romania, redactor-colaborator TVR 1, Director Executiv MediaFest. Este autoare a volumului „Muzici și muze – de la piesa de teatru la musical”, Editura Nemira.

Irina Wolf este jurnalist independent și membru al Clubului de presă Concordia. Din 1988 trăiește și lucrează la Viena, scrie regulat recenzii de teatru în reviste austriece, germane, românești și italiene, printre altele în nachtkritik.de, IDM, DramArt, Vatra, Orizont, Capital Cultural. Este editoare a platformei austriece online „Aurora Magazin“, colaboratoare a revistelor culturale românești „Teatrul Azi”, Scena.ro, Yorick.ro și „Observator Cultural“, precum și a revistei italiene de teatru „Hystrio“. A participat la conferințe pe teme teatrale la Ravenna (2014) și Torino (2015).

A inițiat publicarea primelor scrieri în limba germană despre scena teatrală românească de la căderea Cortinei de Fier. Este unica editoare a antologiei „Jocuri de putere. Piese noi din România“ (editura Theater der Zeit, Berlin 2015) și co-editoare a volumului „Teatrul românesc după 1989. Relațiile sale cu țările de expresie de limbă germană“ (editura Frank & Timme, Berlin 2011), precum și inițiatoare a antologiei de „Dramaturgie italiană contemporană“ în limba română (editată de Fundația Culturală „Camil Petrescu“, București 2015). În aprilie 2017, dosarul „La nuova scena romena“ (Noua scenă românească) a fost publicat în revista de teatru italiană „Hystrio“ sub coordonarea ei.

Ca expert în scenele teatrale din România și Moldova, Wolf a fost co-organizatoare și coordonatoare de proiecte culturale în colaborare cu Volkstheater Viena (2013 și 2015), Institutul Cultural Român și Târgul de Carte de la Viena (2014), bremer shakespeare company (2015) și  Stadttheater Ingolstadt (2014/16). Începând cu anul 2014 este consultant al Festival delle Colline Torinesi pentru scena teatrală românească.

Copyright 2020 © Site-ul este proprietatea Centrului Cultural Lumina | Politica de confidentialitate | Politica GDPR